Lifestyle

Family

Discover

Lifestyle

Contact

Contact

Ezeket vidd magaddal, ha babával utazol


2017.máj.04.

b4a8066a0093d8610b99bd0c81ad57d2.jpg

Kisbabával utazni más. Más, mint amikor barátnőkkel kiruccansz egy hosszúhétvégére valahova, vagy más, mint amikor kettesben elmentek a szerelmeddel nyaralni. Itt sokkal kellemetlenebb az „otthonhagytameztmegazt” feeling, főleg ha mondjuk a kedvenc alvós játék az. 

A repülőn filmezünk egyet, a kocsiban pedig alszunk egyet elhatározások is a múlttá válnak egy poronttyal. Viszont családilag megélni az utazás pillanatait, látni ahogy a kismanó először látja a tengert, először ül repülőn vagy először bevinni a medencébe pótolhatatlan emlékekkel jutalmaznak. Pontos tervezéssel, egy kis odafigyeléssel és sok sok türelemmel pedig nem csak a nyaralás, hanem az odáig és az onnan hazavezető út is lehet gördülékeny és kellemes, mindamellett, hogy azért el fogunk fáradni, mire végre odaérünk.

Én nagy lelkesedéssel vásároltam meg Beni első repülőjegyét. Aztán ahogy közeledett az utazás napja, úgy kezdtem egyre jobban rástresszelni, hogy mi lesz. Vajon végigüvölti a repülőutat? Meg fogom tudni szoptatni? Felborul a napirendje? Mi lesz az időeltolódással? Hány megbotránkózó pillantást kapunk, ha hisztizik? Mennyi ruhát vigyek neki? És még sorolhatnám. Na ez az a para, ami tök felesleges volt, mert most már 11 hónapja anyukaként tudom, hogy egyrészt ezek a kis manócskák minden rezdülésed érzik (tehát azt is, ha full befeszült állapotban próbálod kitalálni, hogy mit fog hozni a következő nap), másrészt, ha bal lábbal kelnek fel, akkor a csillagokat is lehozhatod az égről, így is-úgy is is nyűglődni fognak, általában veled együtt. Szóval lazán és elfogadóan kell hozzáállni az utazás napjához, amit nagyon meg tud könnyíteni, ha a kézipoggyászt vagy ha kocsival mentek, akkor az üléstérben levő túlélőcsomagot jól pakolod össze. Mi így az 5 órás repülőutat (ami a reptérre utazással, a reptéren várakozással, a csomagok összeszedésével és utána a szállásra megérkezéssel megközelítette a 10 órás időintervallumot), vagy most télen egy 7 órás autós utazást simán, mindenféle kiborulás és nagyobb hiszti nélkül lehoztunk, úgyhogy aggodalomra semmi ok.

Íme pár tipp, amit tartalmazzon a baba kézipoggyássza:

  1. váltóruha, pulóver, plusz zokni: Murphynek hála hol és mikor kakilna be úgy a kis szeretetcsomagod, hogy még a háta közepe is szaros, ha nem a repülőút legelején vagy a kocsis utazás közepén?!Ha nincs nálad plusz teljes gyerekruha szett, akkor tuti megcsinálja veled ezt a kakis mutatványt. Kocsiban még csak oké, mert a csomagtartóból elő tudod bányászni a ricthig legalulra rakott csomagot, aminek tuti, hogy a legalján lesz a gyerekruha, de ez a repülőn megoldhatatlan. Szóval pakolj be nacit, bodyt, felsőt, egy teljes szettet a kézipoggyászba. A repülőre pedig egy plusz pulcsi és zokni sosem árt, mert szeretik az embert kifagyasztani.

  2. babkocsi bőrönd: ez inkább a repülős utakhoz ajánlott. Ki ne hallott már olyan rémhíreket, hogy a repülő bejáratanál leadott babakocsija törve, sérülve érkezett meg a célországba.. Na mi ezt szerettük volna elkerülni, és egy másik, „olcsó” (manapság melyik babakocsi az?), - tehát nem fáj annyira, ha törik babakocsira - sem kívántunk csak az utazás miatt beruházni. Így mi a babakocsi bőröndöt választottuk. Egyrészt ez ingyen feladható (még a fapados járatokra is), másrészt tuti épségben érkezik meg a járgány, harmadrészt ezek a bőröndök akkorák, hogy nekünk belefért az autós ülés dokkolója és az isofix is, így a külföldi biztonságos autókázás is meg volt oldva. Arról meg nem is beszélve, hogy hazafele a kinti shoppingon szerzett kincsek is belefértek, ezért még véletlenül sem kellett aggódnunk, hogy a mi bőröndjeink esetleg túlsúlyosak lesznek. Egy hátránya, hogy így a babkocsit már a becsekkoláskor le kell adnod, tehát marad a babacipelés. Nálunk amúgy is szeret Beni új helyeken kézben nézelődni, úgyhogy úgyis ki kellett volna szednünk a kocsijából elég hamar.

  3. hurcikendő: amikor viszont megunta a kis popója kézben való cipelését, nagyon jól jött, hogy vittünk magunkkal hordozó kendőt, mert magamra tudtam kötni és beszállás előtt egy fél órát tudott rajtam csüngve pihizni. Gondoltam ez esetleg a repülőn is jól jöhet, ha nagyon nyűgös, akkor magamra kötve fel-alá tudok járkálni vele a sorok között, de szerencsére erre nem volt szükség, így nem sajgó derékkal kezdtem a nyaralást.

  4. szoptatós kendő: egyrészt jöl néz ki, másrészt irtó praktikus. Nem kellett a repülőn abban a wc-ben nyomorognom, ahova én alig férek be, nemhogy ketten.. Nem kellett rástresszelnem, hogy vajon hányan várják, hogy végre kijöjjek és bemehessenek. Felvettem a szoptatóskendőt (ami nem is kendő, inkább egy felső), Benit beraktam alá, ezzel kis nyugiba is került és tudtam a helyemen ülve szopiztatni, úgy hogy senki nem látott semmit és én sem éreztem magam feszélyezve emiatt. [Nekem egy csodás Babyberry szoptatós felsőm van, amit itt tudtok Ti is beszerezni.]

  5. feltöltött telefon, tablet, laptop: amikor már nagy a baj, akkor rossz szülő módjára színes ábrás, zenés mesékhez és dalokhoz folyamodom. Persze első körben mesekönyvezünk, de amikor már azt is megunja, akkor jöhet a telefonra mentett bugyuta daláradat. Kár lenne hazudni, iszonyatosan leköti és nekem is van egy kis időm regenerálódni, új szórakoztató programon törni a fejem, inni egy pohár vizet és értékelni, hogy csönd van. Nem árt, ha utazás előtt mindent feltöltünk, mert zabálja az aksikat ez a sok videó és ki akarná, hogy egy videó közben kikapcsolt telefon miatt legyen óriás hiszti?! (Én biztosan nem.)

  6. rágcsák: vigyünk bátran magunkkal az útra babakekszet, babapiskótát, baba chipset, kölesgolyót, bulátát. Értékes 5-10 percet lehet vele nyerni nyugiban.

  7. nedves törlőkendő minden mennyiségben: óriás kakik, óriás pisik, minden tapogatása, magára borítása, nyál és még több nyál, meg kosz. Törlőkendőből soha nem elég.. főleg nem utazás közben, amikor az első pillanattól kezdve már Te is ragadsz, mert tuti rád köp valamit már az útlevél ellenőrzés során.

  8. játékok, kulcsok, csörgő zörgő dolgok: jöhetnek a kézipakkba a legkedvencebb játékok, plusz én mindig készülök egy pár olyan játékkal, amiket előtte sosem látott és az újdonság ereje miatt nagyon jókat szokott játszani velük. Ami még nagyon bejön és matat vele huzamosabb ideig az a kulcscsomó, pet palack és a műanyag rágós doboz, ami nálunk rumba tökként funkcionál. A körülöttünk ülők legnagyobb örömére. Mondjuk szerintem még mindig jobb, mint ha üvöltene a kiszsarnok.

  9. kisebb szütyők, hogy egy kézzel és bárhol meg lehessen találni a jegyeket, útleveleket: Én a nagytáskában kistáska, amiben van még egy minitáska híve vagyok. Külön rakom be a pelus-popsitörlő-krém-textilpelus kombót egy kis tartóba, külön mennek a jegyek, útlevelek, külön a játékok és a kaják. Ezzel a szortírozással minden bekerül egy normál méretű kézipoggyászba egy helyre, de mégis mindent gyorsan meg tudok találni és egy kézzel előkapni. Ha Ti nem vagytok ennyire különpakoló (táska a táskában) mániások, a jegyeket, útleveleket akkor is megéri elkülöníteni, mert mikor máskor borulna ki a babavíz, a tea vagy a gyümölcslé, ha nem az utazás során?!

  10. cumilánc, cumitartó doboz, pótcumik: Nálunk van az a pillanat, ami cumiért kiált és máshogy nem lehet elhallgattatni az akkor épp nem annyira cukorfalat módjára viselkedő dedet. De nem annyira vicces, ha a cumit a reptéren vagy a repülőn 10 másodpercenként kiköpi a földre. Ezért a cumilánc sok lehajlástól és cumitisztítástól megkímélhet minket. A paramamiknak, mint én pedig a cumitartó doboz és a belerejtett pótcumik igazi megnyugvást adnak. Nem kell attól félni, hogy az egyetlen magunkkal vitt cumi elveszik és akkor kitör esetleg egy újabb világháború.

+1: türelem, türelem, türelem: Na igen, erre szükség lesz egy hosszabb utazás során. És szülői munkamegosztásra is. Nem jó az a leosztás, hogy anya a babával, apa a csomagokkal. A csere néha nem árt.

És ahogy sok minden más helyzetre is igaz a gyereknevelés terén, „boldog anya” = „boldog baba”, szóval próbáljunk egy hosszabb utazáshoz is kellően kisimult idegekkel, lazán és jó hangulatban állni, illetve ne a baba érkezése szabjon gátat annak, hogy rákattintsunk-e a repjegyvásárlás vagy a szállásfoglalás gombra. A nyaralás már nem egy hét tengerparton döglésről fog szólni, de az esetleges alváshiányt totálisan feledtetik a babával, apával, együtt, igazi családként megélt közös élmények.

 

Bogi aláírás

A bejegyzés trackback címe:

https://enjobban.blog.hu/api/trackback/id/tr4513450425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása