Lifestyle

Family

Discover

Lifestyle

Contact

Contact

Volt egyszer egy szülinap...


2017.júl.14.

szulinap.jpg

Méghozzá az ELSŐ, csupa nagybetűvel. Igaz, ennek már több, mint két hónapja, de szerintem anyasorstársaimnak nem kell magyaráznom azt, hogy mennyire rohan az idő és, hogy mennyire nehéz időt szakítani egyes dolgokra, például ennek a bejegyzésnek a megírására (is). De mivel nem mindenkinek akkor van a szülinapja, mint Beninek, így úgy gondolom, hogy nem vesztette a téma aktualitását attól, hogy Beni már a 14. hónapját tapossa.

 

 

 

 

Már több héttel (na jó őszintén: több hónappal) Beni nagy napja előtt tervezgettem az eseményt. Milyen dekoráció, milyen torta, na és persze milyen ajándékok. A családi bankszámlánkat megint a „kétlábonaföldönjáró” Tomó mentette meg, aki emlékeztetett arra, hogy minden szülinapi flancot igazából tudom-e, hogy magamnak csinálom és nem Beninek, aki nyilván nem fogja még fel ezeket a dolgokat. És még egy kis érzelmi terrorként azt is megemlítette, hogy azt a pénzt, amit most el akarok költeni, milyen jó lenne Beni későbbi életére, utazásaira, nyelvtanulására félretenni. Jó-jó volt igazság abban, amiket Tomó mondott, de azért a „nincs szülinap lufi nélkül” elméletemből nem engedtem. Szerintem fontosak a kicsik korában (is) ezek az ünnepek, biztosan elraktároznak emlékeket vagy jó, kellemes érzeteket.

 

 

 

Az ELSŐ szülinap pontokban:

Milyen legyen a dekoráció?

A babaipar nagyon durván pörög, ergo nincs olyan szülinapi bulis kellék, amit ne találnál meg a boltokban vagy az interneten. A kínálatban el lehet veszni, ha pedig az anyai szív belelendül a nézelődésbe, akkor tényleg nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni. A buli végén pedig valószínűleg a kukában végzi a sok kellék. Mi ezért próbáltuk minimálra venni a dekorációt és maradtunk annál, hogy kap Beni egy óriási héliummal töltött 1-es számot ábrázoló lufit, mi pedig beszerzünk a fejünkre boldog szülinapos hajpántot, meg sípolós trombitát. Így azért nem maradt kellék nélkül az esemény, de nem is ment el rá a nyaralásunk ára. :)

 

 

 

TIPP: Ha még több dekorációt szeretnél, akkor érdemes saját kézzel készíteni kartonból girlandokat vagy selyempapírból pompom-okat, így spórolni is fogsz tudni, na meg büszkeséggel fog eltölteni, hogy a szép elemek a saját kezed munkájának köszönhetőek. A girlandot, akár anyagból is készítheted, így nem csak egy alkalommal tudod felhasználni, hanem akár a gyerekszoba egyik díszítőeleme is lehet.

Milyen legyen a torta?

Nálunk nincs szülinap torta nélkül, főleg nem ELSŐ szülinap. Mi a több tortás megoldást választottuk, vagyis volt a felnőtteknek elkészített matchás-epres-mascarponés verzió, volt egy a baba is eheti verzió és egy elmaradhatatlan habos-babos tortamaszatolós verzió is.

 

 

TIPP: Készíts mindenmentes például banános-zabpelyhes babatortát az ünnepeltnek, így abból szülői bűntudat és későbbi hasfájás nélkül falatozhat, de emellett (mivel a babatorták nem a csodás esztétikumukról híresek) legyen egy habos-babos torta is, amit szétmaszatolhat. Utóbbit kertben vagy olyan helyen add oda neki, ahol nem félted az egy kilométeres körzetben lévő tárgyakat, bútorokat, szőnyegeket vagy falakat.

 

Kiket hívjunk meg?

Egy anya életében a kismanó első szülinapja felér egy világeseménnyel, mindenkivel meg akarja osztani. És ez valahol így is van rendjén, de az egyensúlyt érdemes megtalálni, hogy az ünnepelt is élvezze a szülinapját, ne csak a meghívottak. Ha nagyszabású bulit szeretnél, akkor a kisbabád napirendjéhez igazítsd. Inkább legyen rövidebb, de jókedvű buli, minthogy az utolsó órák hisztivel és sírással teljenek. Ne feledd, egy nagy kertiparti után Te is elfáradsz, ő pedig hatványozottan érzékeli a körülötte lévő zsongást.

 

 

TIPP: Nekünk nagyon bevált, hogy több kisebb mini-Beni szülinapot tartottunk. Külön az egyik nagymama és dédmama ággal és külön a másikkal, majd pedig külön volt buli a mi barátainkkal is. Így Benit egyszerre kevesebb inger érte, és tényleg ki tudta élvezni, hogy mindenki körülötte sürög-forog és ünneplik.

  

Hogyan örökítsük meg a pillanatot?

Amire szerintem érdemes pénzt áldozni egy kismaki születésnap alkalmával, az a fotós. Imádom nézegetni a képeket, amik Beni szülinapján készültek. Nem győzök hálálkodni barátnőmnek Noyának (Noemi Janossy Photography) ezekért, és igazából a többi bejegyzésben is látható csodálatos képekért. Örök emlék nekünk, később pedig szerintem Beni is értékelni fogja, persze ehhez túl kell esnünk azon a fránya kamaszkoron. :)  Én nagyon szeretem nézegetni a régi családi képeinket, és mit nem adnék, ha a mai technika lett volna akkoriban is és ilyen szuper minőségű képek lennének az én vagy anyukám, nagymamám egy éves szülinapjáról.

  

TIPP: Szülinaphoz szerintem a legjobb a saját környezet, így érdemes otthon vagy a kertetekben lencsevégre kapni a legjobb pillanatokat. A tortamaszatolást időzítsétek akkora amikor a fotós érkezik, mert életetek legkedvencebb képei fognak készülni. Nem mellesleg szuper ajándék a családtagoknak pár profi kép a szülinaposról.

 

 

Milyen ajándékot vegyünk a kicsinek?

Pár drágábbat? Sok kicsit? Inkább használati cikkeket, ruhát? Megannyi kérdés, ami ilyenkor felmerül. Mi itt is próbáltunk nem elrugaszkodni a valóságtól (és a pénztárcánktól), de azért az élvezetet és a használhatóságot vegyíteni, vagyis kapott Beni olyan ajándékot is, amire szüksége van (például szuper nyári shortokat, pólókat) és olyat is, ami tudtuk, hogy ámulatba ejti majd (= csörgőzörgő játékok).

 

TIPP1: Kérjétek meg a férjeteket, hogy készítsen matatófalat a trónörökösnek. Egyszerű, nagyszerű, fejlesztő és figyelemlekötő egyszerre, vagyis igazi főnyeremény. Ti találhatjátok ki, hogy mi kerül rá az alapra, így tényleg a kedvenc matatós tárgyait lehet rátenni. Nálunk Tomó szuper matatófalat készített, Beni egyszerűen imádja. (A készítés folyamatát itt olvashatod) Mesekönyvekkel, zsírkrétakészlettel mindenképp érdemes meglepni, ezekkel a fantáziáját és a finommotorikáját a picinek úgy tudjuk fejleszteni, hogy mi is és ő is élvezi.

TIPP2: Lepjétek meg a kicsit (igazából magatokat) babaposzterrel. Bénábbak (mint én) csináltathatnak is, ügyesebbek (photoshop tudással nyert ügyetek van) pedig maguk készíthetik. Érdemes rá felírni, hogy hány centi, hány kiló, hányas a lába és hány foga van már a kiscukinak, a többi pedig csak fantázia kérdése. A miénken szerepelnek a kedvenc mesekönyvei, a kedvenc foglalatosságai, valamint a szófoszlányok, amiket már mond és pár dolog, amit már tud. (A mi verziónkat ide kattintva megnézheted.)

 

 

TIPP3: Beszéljetek össze a rokonsággal ajándékügyileg. Így biztosan nem kapja meg kétszer ugyanazt a duplót a picúr, és biztosan nem kap totál felesleges dolgot sem. Mondjátok el mire van szükségetek vagy, hogy minek örülne az ünnepelt, de azért adjatok némi szabadkezet is, hogy ne ultimátumnak tűnjön a kérésetek.

Ami pedig a legfontosabb, hogy éljétek meg a nagy napot, együtt, közösen, szeretetben, mert ez az a nap, amikor egy éve igazi, nagybetűs CSALÁD lettetek, a gyerkőcnek igazából pedig a családi harmónia a legfontosabb. (Na jó, azért a lufit is élvezte.)

 


Photo credit: Noemi Janossy Photography
Torta: Guttmann Adrienn

Bogi aláírás

Címkék: family

A bejegyzés trackback címe:

https://enjobban.blog.hu/api/trackback/id/tr10013450469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása