Lifestyle

Family

Discover

Lifestyle

Contact

Contact

Barcelona Top 10 - I. rész


2017.már.16.

07b765768c22dd98e701d2c48e819b7c.jpg

Barcelona számomra mindig a legcsodásabb városok közé tartozott. Valahogy van egy különleges hangulata, amit máshol korábban  én  még sosem tapasztaltam. Már a legelső alkalommal, amikor a családommal itt jártam, teljesen beleszerettem, majd ideköltözve egyre jobban sikerült megismerni a város kis  titkait, rejtekhelyeit. Barcelona rengeteg látnivalóval rendelkezik, melyekről természetesen sok útikönyvben olvashatunk.

Az itt töltött idő alatt sikerült bejárni a legtöbbet ezek közül, rengeteg tapasztalattal gazdagodva. Amikor városlátogatásra megy az ember persze szelektálni kell, sem időben, sem energiában, és nem mellesleg anyagiakban sincs lehetőség mindent végig járni.    Épp  ezért arra gondoltam, hogy összeszedem a legfontosabb látnivalókat, hátha másoknak is hasznos információkkal, segítséggel szolgálhat.:)

1. Passeig de Grácia

 

A Passeig de Grácia Barcelona egyik főútja, egyben Katalónia egyik leghíresebb sétánya. Kétségkívül turisztikai központnak számít, tele emberekkel, boltokkal, kirakatokkal és szebbnél szebb épületekkel. A legjobb az utazás elején végigmenni rajta, nézelődni, itt ugyanis megérezhető rögtön Barcelona esszenciája. A katalán szecesszió (el modernismo catalán) több fő alakjának is megtalálható itt épülete, egymás mellett Antoni Gaudí, Josep Puig y Cadafalch, Lluís Domenéch i Montaner egy-egy híres épülete helyezkedik el.

A Passeig de Grácián Antoni Gaudítól két ház is megcsodálható, a Casa Batlló és a Casa Milá. Míg a Casa Batlló - a Csontok háza - kívülről talán többet mutat, belülről én a Casa Milát ajánlom. A Casa Milá az építész utolsó lakóháza, melyet összes korábbi tapasztalatát összegezve alkotott meg. Belső terei és a tetőkialakítás nagyon különleges és hangulatos.

Szintén itt található az El Nacional, mely 1883-as megépítése óta sok funkcióváltáson ment át. Az emblematikus épületet használták gyárként, autóműhelyként, majd végül garázsból lett impozáns éttermekkel teli térré alakítva. Mindenképp érdemes körbejárni, akár csak nézelődés céljából is.

 

2. La Sagrada Família

 

A Sagrada Família (Szent Család-templom) Barcelona egyik legfontosabb jelképe és turisztikai látványossága. A római katolikus bazilika Antoni Gaudí mesterműve, melyet az építész élete főművének tekintett. A tervek bonyolultsága miatt nagyon lassan épül, de így is óriási élményt nyújt kívülről és belülről egyaránt. Gaudí a tervezéskor a keresztény ikonográfia és a személyes építészeti formálásmód elemeit ötvözte, logikus és újszerű szerkezetekkel, természeti és geometrikus elemekkel. Az egész épület keresztény szimbolikára épül, a tervezett 18 torony mindegyikének külön szerepe van. A középső torony Jézus Krisztust szimbolizálja, körülötte helyezkedik el a négy apostol tornya, az apszis feletti torony Szűz Máriáé, míg a maradék 12 torony a 12 apostolt szimbolizálja. 

 

3. Hospital de Sant Paul

 

A Szent Pál Kórház a Sagrada Família közelében helyezkedik el. Az épületet Lluís Domenéch de Montaner tervezte a szecesszió (katalán modernizmus) stílusában. A pavilonos kórház területe 9 tömböt foglal el a l'Eixample kerületben, összesen 300x300 négyzetméternyi területtel. Az épületegyüttes adminisztrációra szolgáló főépületből és 27 pavilonból áll. A főépület az utcák koordinátarendszeréhez képest 45 fokkal el van forgatva, így egyenesen a Sagrada Família irányába néz. Ez egyrészt a tenger felől fújó szél átszellőztetése miatt lehetett fontos elem, illetve úgy tartják, hogy a l'Eixample negyed négyzetrácsos rendszerét próbálta feloldani ezzel, ami nem tetszett neki.

 

4. La Rambla

 

A La Rambla Barcelona egy emblematikus sétánya a Plaza Cataluna és a régi kikötő között. 1377-ben a városfal bővítésekor ez az eredetileg városfalon kívül húzódó terület a város szerves részévé vált, majd a következő évszázadokban egyre fontosabb, központi szerepet kapott. Piacoknak, sport eseményeknek, fesztiváloknak adott helyet, majd 1703 után az első fák elültetésekor kapta meg mai jellegét. Igazi turisztikai látványosság, tele kis éttermekkel, üzletekkel és sajnos elég sok a zsebtolvaj is. Az utcáról sok igazán érdekes látnivaló nyílik, amelyeket érdemes meglátogatni.

A La Boquería piac sok időszakon ment keresztül. Feltehetőleg egy vándor piacból alakult ki a Ramblán, majd sétáló utca jellegének népszerűsödésével az utca mellett, a legjobb ponton kapott helyet ahhoz, hogy a lehető legtöbb vásárlót csábítsa. 1914-ben tetőt építettek felé, és ezután következett be a legnagyobb fejlődés, mind egészségügyi, mind esztétikai szempontból. A piac szélén rengeteg az 1 euróért kapható mindenféle, színes gyümölcslé, befelé haladva pedig igazi ínyencségekre bukkanhatunk.

A Plaza Real a Rambláról nyíló gyönyörű tér, teli éttermekkel, kávézókkal, pálmafákkal. A hangulatos teret szökőkút díszíti

A Palau Güell -t (Güell palota) Antoni Gaudí tervezte. A palota az építész egyik korai megrendelése, mely a Güell-López család otthona volt mindaddig, amíg a Güell parkba nem költöztek. A palotát a család saját magán- és társasági életének megfelelőek alakították ki, rengeteg innovatív megoldással kialakítva főképp a terekre és fényekre vonatkozóan. Jelenleg múzeumként szolgál, és személy szerint a Gaudí házak közül nekem ez volt a legnagyobb élmény.

A Rambla végén magasodik a Mirador de Colón (Kolumbusz kilátó/szobor), melyet a felfedező tiszteletére építettek, aki Barcelonába érkezett vissza Amerikából, és itt számolt be útjáról. A szobor kilátóként is szolgál az érdeklődőknek. 

5. El Park Güell

 

A Güell Parkot Antoni Gaudí tervezte Eusebi Güell megbízásából. Az eredeti tervek szerint a területen kertvárosi városrész született volna jómódú családok számára. Az óriási terület 60 háromszög alakú parcellára volt osztva, az épületek elhelyezésére vonatkozóan szigorú szabályokat hoztak. A parcellák csupán 1/6-a volt beépíthető, így minden ház nagy zöldterülettel, parkkal rendelkezett volna, a házak magassága és elhelyezkedése pedig úgy volt egymáshoz igazítva, hogy minden ház kilátást nyerjen a tengerre és ne árnyékolják egymást. Végül a terv csupán kis része valósult meg. Érdemes 8.30 előtt érkezni, reggel ugyanis ingyenesen megtekinthető, és élvezhetőbb is a tömegek érkezése előtt. Mindenképp ajánlott felsétálni a Három Kereszthez is és élvezni a gyönyörű kilátást.

Bogi aláírás

Címkék: travel

A bejegyzés trackback címe:

https://enjobban.blog.hu/api/trackback/id/tr7613450461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása