Lifestyle

Family

Discover

Lifestyle

Contact

Contact

Óvd a bőröd télen-nyáron, előzd meg a melanoma kialakulását!


2018.júl.27.

 

Ki az, aki az első igazi nyári napsugarak megjelenésekor fejvesztve rohan napozni?

Ki az, aki egy fontos esemény előtt (ahol fontos, hogy hogy néz ki) a napbarnított bőr reményében befeküdt már a szoliba?

Ki az, aki a gyors barnulás reményében a napozáshoz nem használt napkrémet? Ki az, aki már valaha égett le úgy, hogy hűsítő krémekkel kellett kennie magát?

 

Ha legalább egyszer is előfordult veled a fentiek bármelyike, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket. Velem már mindegyik előfordult sajnos, de ahogy sok mindenben megkomolyodtam azóta, hogy anya lettem, úgy az egészségem megőrzése is nagyobb prioritást élvez nálam. Szeretnék példát mutatni a kisfiamnak, nem mellesleg pedig megérni az unokáim felcseperedését is.

Sok esetben igaz, de talán a bőrünk megvédése esetében tudunk a legnagyobb energiát fordítani a megelőzésre. Ahogy fontosnak tartjuk, hogy a bőrünk ne öregedjen és képesek vagyunk naponta többször bekenni ennek érdekében különböző hidratálókkal vagy méregdrága ránctalanítókkal, úgy kellene figyelnünk a bőrünket ért káros sugárzásokra is.

Nemrég az egész családommal ellátogattunk a MelanomaMobilhoz, ahol részletes tájékoztatást kaptunk arról, hogyan tudjuk a melanoma kialakulásának esélyét csökkenteni és egy alapos vizsgálaton is részt vehettünk.

 dsc_6190.jpg

Íme pár tipp, amire a bőröddel kapcsolatban mindenképp figyelj:

  1. Mindig kend be magad (magas faktorszámú) napozókrémmel. Nem igaz, hogy magas faktorszámú krémmel nem lehet lebarnulni. Erre én vagyok az élő példa. 30 faktor alatt nem használok napkrémet, mégis mindig csokibarnán térek haza a nyaralásból.

dsc_6296.jpg

     Idén nyáron a La Roche-Posay Anthileos termékcsaláddal védem a bőröm.

 

2. Ne tartózkodj közvetlenül a napon 12-14 óra között. Mondjuk itt jól jön, ha van egy gyerkőcöd, mert akkor a délutáni alvás miatt úgyis bevonulsz a szobába. :)

3. A fényvédelem mellett ne feledkezz meg az önvizsgálatról! Hajlamosak vagyunk csak nyáron foglalkozni a bőrünkkel, aztán az év további részében teljesen elhanyagoljuk. Pedig, ahogy  olvastam: "A bőrráknak nincs szezonja." Egész évben ügyelnünk kell, éppen ezért két-három havonta fürdés után nézd át az anyajegyeid. Erre a La Roche Posay kifejlesztett egy segítő „ABCDE” elnevezésű módszert:

  • A (assymetry): asszimetria – nézd meg, hogy van-e olyan anyajegyed, aminek színe/alakja nem egyenletes,
  • B (border): szélek – nézd meg, hogy van-e olyan anyajegyed, aminek szélei szabálytalanok
  • C (colour): szín – nézd meg, hogy van-e többszínű vagy a többi anyajegyedhez képest más színű anyajegyed
  • D (diameter): átmérő – nézd meg, hogy van-e olyan anyajegyed, ami 6 mm-nél nagyobb
  • E (evolution): fejlődés – nézd meg, hogy van-e olyan anyajegyed, ami akár méretben, akár színben gyorsan változik.

4. Menj el évente szűrővizsgálatra! Szerencsére egy ilyen vizsgálat egyáltalán nem fáj, 20 percet vesz igénybe és pár héten belül részletes elemzést kapunk róla. A MelanomaMobilnál a tested összes anyajegyét átnézik, lefotózzák, majd több bőrgyógyász szakorvos is átnézi, és nem szóban elhadarva, hanem részletesen, írásban, laikus embernek is érthető módon kapsz véleményt. Nekem leírták, hogy hány anyajegyem van, van-e olyan anyajegyem, amire különösen figyelnem kell / el kell távolítani. Illetve részletes elemzést arról, hogy nekem mire kell figyelnem akkor, amikor a napon tartózkodom.

 vizsgalat.jpg

dsc_6131.jpg

Azt hiszem, hogy a fentiek betartása egyáltalán nem emészt fel sok időt és/vagy energiát. Kicsi odafigyelés, kialakuló szokás, és nagy %-kal csökkenthető a bőrrák kialakulása. Az időben észlelt melanoma pedig nagyon jó %-ban gyógyítható, így nem csak a megelőzés, de a gyógyítás szempontjából is nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrővizsgálat.

fazisok.jpg

Amióta anyuka vagyok és próbálok a kisfiamról a legmagasabb szinteken gondoskodni, azóta a saját életemhez is máshogy viszonyulok. Ha a kisfiamnál fontos, hogy bekenjem napkrémmel, hogy az erős UV sugárzástól védjem a bőrét, hogy ne vigyem ki a déli órákban a tűző napra, hogy egészséges ételeket adjak neki stb., akkor magammal szemben miért nincsenek ugyanilyen elvárásaim? Ezt a gondolatmenetet tudatosítom egyre jobban magamban, és így válok gondoskodó anya mellett napról napra öngondoskodó felnőtt nővé is.

Ha szeretnétek Tomó tapasztalatait is elolvasni a vizsgálatról, valamint, hogy kik a melanoma kialakulásának veszélyeztetettebb csoportjai, akkor kattintsatok ide.

 

Fotók: Jánossy Noémi

Bogi aláírás

A bejegyzés trackback címe:

https://enjobban.blog.hu/api/trackback/id/tr114144439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása