Lifestyle

Family

Discover

Lifestyle

Contact

Contact

(BA)BArátság


2017.júl.07.

ccec3ce9ca3e612ec7a40fa59371725f.jpg

Szülés után sokan mesélik, hogy eltűntek a régi barátok. A két fél persze a másikra mutogat, hogy miért nem működik már a dolog, ahelyett, hogy a régi közös emlékekre gondolván a megoldásra törekednének.

Barátok szempontjából valóban magányos maradsz, ha szülsz? Az új barátokat pedig a játszótéren gyűjtöd be, miközben homokfagyit készítesz? Ennek muszáj törvényszerűnek lennie?

Egy baba érkezésével minden megváltozik.

EZ TÉNY.

Más lesz az időbeosztásod, a fontossági sorrended, kicsit talán Te magad is változol. Így történt ez velem is. Amikor az egyelőre még gyerkőcmentes barátnőim végre végeztek a munkával és csajos vacsizásra hívtak, na én akkor kezdtem fürdetni. Amikor hétvégén este elmentek mozizni, na én akkor altattam. Amikor egy-két napra kiruccantak wellnessezni, na én akkor szoptattam. Ha nagyon ritkán épp nem volt semmi babás teendőm, akkor meg zombiként dőltem le egy picit pihizni (vagy csak ültem és bámultam magam elé észre sem véve, hogy 30 perc is eltelt), és őszintén szólva az első száz gondolatomban sem volt benne az, hogy elkészüljek és berobogjak a városba. Nyilván a szülés után közvetlenül próbáltak alkalmazkodni és eljönni látogatóba, de ez a hosszú munkaidők és túlórák miatt általában csak hétvégén tudott megvalósulni. Arra meg rá kellett jönnöm, hogy nem az mindenki hétvégi álomprogramja, hogy az én és a gyerek szigorú időbeosztásához igazodva, meghallgassa mennyire fáj a szülés vagy hogy alszom-e éjszaka rendesen.

A teljesség és mindenféle rendszer nélkül pár gondolat és tanács, nem csak kezdő anyukáknak:

  1. Neked az anyasággal járó új életforma automatikus és természetes, de a barátaidnak ez egyáltalán nem az. Azok a barátaid, akiknek nincs még csemetéjük folytatják az addig megszokott életük, az addig megszokott rutinnal. Te esel ki a megszokott körforgásból, nem pedig ők változtak meg.

  2. Az előző pont természetesen nem állná meg a helyét az ellenoldal nélkül. Tudják, látják, tisztában vannak vele, hogy az anyaság is kvázi egy teljes embert igénylő állás, nekik is muszáj a kapcsolatotok megóvása érdekében alkalmazkodni az új helyzethez.

  3. Muszáj, hogy gyerekmentes időt is szánj rájuk! Igenis, altatás után el kell készülnöd, és bármennyire is fáradt vagy nekiindulni az estének és a szokott helyeteken, a szokott metódusban vígan eltölteni egy estét. Amúgy személyes tapasztalatom, hogy nem mindig könnyű elindulni, de még sosem bántam meg és mindig feltöltött a közös barátnős találkozás!

  4. Muszáj, hogy gyerekes időt is szánjanak rád! Alkalmazkodniuk kell az időbeosztásodhoz, a napi rutinodhoz és igenis együtt veled és a babával, ha kell, homokvárat építeni, ha kell, babakocsit tolni vagy a szőnyegen mesekönyveket nézegetni.

  5. Kölcsönösen el kell fogadnotok, hogy mások a prioritások. Lehet, hogy neked a kakispelusok száma az égető, és magasról teszel a munkahelyi stresszre, de neki meg az számít az adott élethelyzetében. Próbáld átérezni, hogy milyen volt néha a legnagyobb stresszben végig dolgozni 12 órát. Te is beszéltél akkor erről, legyél most is érdeklődő és érezd át a másik helyzetét. Amikor pedig a barátnőid is anyukák lesznek, hidd el, hogy át fogják érezni a Te babás problémaid is és megkövetnek érte.

  6. Légy rugalmas! „Ha a hegy nem megy...” alapon mostanában meglátogatom a barátnőim ebédszünetben. Benit itthon megetetem és már indulunk is az épp kiszemelt munkahelyéhez közel eső kávézóba. Egy órát dumálunk, iszunk egy kávét, Beni megeszik pár babapiskótát és máris jobb a kedvem, mert úgy érzem, hogy ápolom a baráti kapcsolataim. Egy óra beszélgetés (főleg lányok között) nem sok, de ezerszer többet ér, mint egy öt mondatos facebook üzenet.

  7. Kellemeset a hasznossal! Van olyan barátnőm, akivel heti egyszer Beni elaltatása után együtt szoktunk futni és közben átbeszéljük az elmúlt hetünk eseményeit. Jó, ehhez mondjuk nagy előny, hogy közel lakunk egymáshoz. Így viszont (mivel állandóan idő szűkében vagyok) két legyet ütök egy csapásra, egy jó kis mozgást és egy kellemes beszélgetést is bezsebelhetek.

  8. Nyiss az új felé! Olvastam egy kutatást, amely szerint anyaként még legalább 5 új barátot szereznek átlagosan a nők. És ez így van! Nyitottsággal és egy kis kedvességgel szuperanyukat ismertem meg mostanában! Irtó jó, hogy velük napközben is tudok bandázni, így, ha esetleg a barátnőim hetekig nem érnek rá, sem érzem egy cseppet sem magányosnak magam.

  9. Time management! Gyerek előtt azt hittem, hogy tudom mi az a szoros és pontos időbeosztás. Mekkorát tévedtem! Az igazi logisztika csak a szülés után kezdődik. Viszont a jóhírem: előre tervezéssel minden belefér a napodba. Az elején iszonyatosan fárasztó, hogy az időd ki van számolva és etetéshez-altatáshoz-fürdetéshez van kötve, de egy kis akarással ripsz-ropsz belejön az ember és utána „rutinos” időbeosztóként időt tud szorítani bármire. Így a régi barátokra is lehet minőségi időt, helyet és energiát szorítani.

  10.  AKARD! A legfontosabb, hogy valóban küzdj meg azért, hogy működjön. Ahogy egy párkapcsolatban is vannak olyan szituációk, amin együtt kell átmennetek, amiért meg kell harcolnotok, úgy a barátságoknál is így van. Miért adnád fel az első nagyobb bukkanón?

  11.  Kölcsön kenyér! Ne feledd, hamarosan ők is ugyanazon fognak keresztülmenni, mint Te. Akkor meg már „bölcs” anyaként tudsz nekik tanácsokat adni. Egy óriás kertipartinál sok-sok régi és új barátnővel és gyerkőccel lehetne jobb nyári program? Kétlem.

Ne hagyjátok, hogy makacsság vagy önfejűség miatt életre szóló kapcsolatokat dobjatok el magatoktól!

 

Bogi aláírás

A bejegyzés trackback címe:

https://enjobban.blog.hu/api/trackback/id/tr3613450471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása