Lifestyle

Family

Discover

Lifestyle

Contact

Contact

Linzer


2017.jan.28.

71e5c674567f618aa008dde3cc4eac0f.jpg

Az egyik kedvenc aprósütim a linzer. A nagy karácsonyi felfordulás elengedhetetlen szereplője szinte minden családban. Őszintén megvallva nálunk máskor nem is nagyon szokott előfordulni, egy évben egyszer elővesszük a csillag-karácsonyfa-rénszarvas formákat, aztán az ünnepek elteltével visszasüllyesztjük őket a konyhaszekrény mélyére. 

 Én most azon kezdtem gondolkodni, hogy picit megvariálva, új köntösbe bújtatva hogyan lehetne kicsit izgalmasabbá, és még szebbé tenni ezt az egyszerű sütit. Ez lett az eredmény! :)

Sima egyszerű formákban gondolkodtam, ami minden háztartásban megtalálható. A legnagyobb köröket kis pogácsa-szaggatóval, a közepeseket műanyag flakon kupakjával, a legkisebbeket pedig kis kölnis tetővel vágtam ki a masszából. Icipici kreatvitással nagyon sokféle színű és formájú, és nem mellesleg ízletes aprósütiket készíthetünk.

 

Hozzávalók:

500 g liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
1 egész tojás
2 tojássárgája
1/2 citrom leve

 

A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A száraz hozzávalókat, a lisztet, porcukrot, sütőport, vaníliás cukrot összeszitáljuk. Hozzádajuk az egész tojást, majd a tojássárgákat. A szobahőmérsékletű vajat belemorzsoljuk, majd belefacsarjuk a fél citrom levét. Az egészet szép, selymes masszává gyúrjuk. Utána lisztezett pulton fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kivajazott, lisztezett tepsire rakjuk és a sütőben világos arany színűre sütjük. 

 

 

Amíg a sütik hűlnek, fondant réteget készítünk. A fondant cukor, víz és ecet főzött keveréke, amelyet utána spatulával nyújtogatva hűtünk ki, így kapja szép fehér színét. 25 dkg kristálycukrot lábasba öntünk, hozzáadunk 1 dl vizet és pár csepp ecetet. Addig kevergetjük, míg a cukor teljesen fel nem olvad, majd feltesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Forrás közben már nem szabad kevergetni. Addig főzzük, míg egy cseppjét hideg vízbe cseppentve sűrű oldat nem marad. Amikor elértük ezt azt állapotot, márványlapra öntve spatulával, dagasztó mozdulatokkal hűtjük, vagy pedig lábosban fakanállal addig kavargatjuk, amíg fehér masszává nem áll össze. Akinek nem jut ideje fondant készítésére, próbálkozhat az egyszerű bolti masszával is. A kihűlt masszát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, két follpack réteg között. Ezután a már említett formákkal kiszaggattam őket, és a szobahőmérsékletű sütkre helyeztem. Ha némelyik nem ragad oda, kis vizet kenjünk a linzer és a fondant közé.

 

 

És most jön a lényeg! Egy tiszta ecset és víz segítségével ételfestékkel bármilyen formát, színt, mintát készíthetünk a fondantra. És hát nem linzer a linzer töltelék nélkül, úgyhogy ízlés szerint lekvárral töltsük meg őket. Remélem minél többen kipróbáljátok, és csodálatos sütiket készítetek. :)

 

Én háromféle sütit készítettem, egy kék-csíkos, egy rózsaszín-foltos és egy türkiz pöttyös verziót. Nektek melyik a kedvencetek?

Bogi aláírás

Címkék: gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://enjobban.blog.hu/api/trackback/id/tr2413450415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása